maanantai 31. elokuuta 2015

World Rogaining Championships 2015

The World Rogaining Championships 2015  - 13th WRC2015 -  22.- 23.8.2015, Saariselkä, Finland

Sijoitus: XV:6, XO:14, kaikki: 67 / 374


Pitäisiköhän kertoa lyhyt vai pitkä tarina ja tunteiden paloon vai tekniseen suoritukseen perustuen? Ehkäpä mennään sitä rataa mitä nyt sattuu mieleen tulemaan. Sen ainakin tiedän, että kisa oli mahtava ja fiilis hyvä, teimme kaikkemme, mutta jotakin pientä siitä kuitenkin puuttui. Mielestäni se ei ole mitään sellaista mihin olisi voinut varautua etukäteen vaan jatketaan samoja polkuja. Luotan kuitenkin siihen että aika kultaa mitali haave muistot ja ehkä omat aikasemmat pitkät kilpailut vievät nyt tämän kisan ns. alemmalle tasolle, jos niin nyt voi sanoa.

Se vielä kerrottakoon että meidän tiimi kasattiin jo noin 1,5 vuotta sitten jolloin tämä kisa oli vielä alkumetreillä. Tänä pitkänä aikana ehti tapahtua monenlaista ja osaltaan sekin vaikutti lopputulokseen. Teimme hyviä harjoituksia ja kaikki oli mallillaan. Olimme hyvin luottavaisia suoritukseen ja tekemiseen. Itse suunnittelun ja kilpailun aikana virheet olivat pieniä. Tiimimme toimi parhaan taitomme mukaan ja mielestäni se riitti hyvään lopputulokseen korkeatasoisessa kilpailussa. Myönnettäköön että paremalla reittisuunnittelulla sekä rohkealla tekemisellä sijoitus olisi toki ollut parempi.

Reittisuunnittelu meni moneen kertaan uusiksi ja yhtenä syynä oli liian pitkä lenkura. Kiertosuuntaa mietittiin moneen otteeseen ja tiesin omien jalkojen ottavan nokkiinsa noista vesistö ylityksistä niin päädyttiin lähtemään pienellä mäki koukulla luoteeseen rasteja keräämään. Alussa ei juurikaan ollut mitään hirmu haastavaa maastoa vaan opettelin karttaa ja paineltiin reilua vauhtia. Kokemus oli aikasemmin kertonut ettei alussa kannata hätäillä.


Reittiviivalle oli merkattu tasatunnit ~6km välein ja tätä seurattiin mielenkiinnolla varsinkin, kun alusta alkaen tuota aikaa jäi varastoon enemmän ja enemmän. Maasto oli nopeaa ja mietittiin hivenen lisärasteja, mutta lopun vaativan maaston takia edettiin suunitelman mukaan. Matkalla nähtiin monia tiimejä ja aurinkoinen keli oli upea.

kartta toiseen ikkunaan

Suurin alun koukku tuli R52 lla, jossa tuota vasemmalle menevää polkua ei näkynyt ja otettiin lopulta harjanteen kautta, pienen mittakaava epäuskon saattelemana. R44 odoteltiin järjestäjien varustetarkastusta, mutta olivat vaan ihailemassa maisemia. R42 ylitettiin puro jossa otin vielä kengät pois pitääkseni jalat kuivina. Tässä tavattiin Päivi ja Tiina, vaihdettiin kuulumiset. Jälkikäteen Ninalta kuulin, että matkalla R90 rastille oli ollut hieman heikko hetki, kun laputeltiin uutta pikeä pitkin etelään. Tässä vaiheessa reittisuunnitelmasta jäi liian pitkien rastivälien fiilis, eli matkaa tuli muttei pisteitä. Satunnaisesti katselin tulevia rasteja ajatuksen pysyessä tämän hetken tekemisessä.

Kuumeisesti mietittiin miten vältetään tuo iso suo R90 - R31, koska R60 hylättiin ekan suunnitelman mukana jo. Lopulta päädyin suon ylitykseen kaartaen ja tämä ratkaisu oli toimiva eikä tossut kastuneet juuri ollenkaan (muistaakseni). Tässä vaiheessa vesi oli hieman lopuillaan ja soiden hötö ojat eivät houkuttaneet. Alussa oli hyviä paikkoja tankata vettä ja sitä hörpittiinkin lähes kaikista juoksevista paikoista oli sitten mukin merkintää tai ei, hyvää ja raikasta se oli.

Lopulta päädyttiin hakemaan juotavaa laavulta R72 - R40 välillä ja samalla lamput esille sekä varautuminen pimenevän illan koleuteen. Matkalla R68:lle hämärtyi hyvin ja poroaidalle päästiin pimeyden laskeutuessa. Tämä aiheutti pienen haun tuossa R50 pisteellä, kun löydettiin yksi lampi muttei tiedetty heti mistä suunnasta etsitään muut lammet. Tässä kohtaa jatkettiin tosi pitkä matka poroaidan vartta jossa alkoi tulla vastaan toiseen suuntaan lähteneitä joukkueita. Tuttujakin oli ja Mikko&Jorma yrittivät pelotella jollain vesistöylityksellä.



R27 oiko onnistui hyvin ja R85 hieman heikommin vaikka isot kalliot pitivät olla selkeä merkki muttei pimeässä niitä oikeen hahmota. Ninan johdolla jatkettiin ja lopulta isommalla porukalla löydettin rasti, vaikka yksi poukkoileva tiimi yrittikin huijata rastin paikkaa juksaamalla. Tästä paineltiin tiekierrolla juomaa tankaten purosta taas. Jotenkin keli lämpeni ja otettiin vaihteeksi takit pois. Tiekierto oli nopempi kuin toisen tiimin suoralinja. 85 - 47 välillä.

Näinä pimeinä tunteina moneen otteeseen kahlattiin lopun rastivaihtoehtoja läpi ja päädyttiin jättämään rasteja väliin. Usko voimavarojen hiipumiseen oli ja tässä vaiheessa mukavampi olisi olla lähempänä kisakeskusta. Itse arvioin meidän vauhdiksi vähintään 4km/h ja sen pitäisi riittää helposti. Toki oli tosi vaikea jättää hakematta rasteja 49 ja 76. Kun taas 67 oli järkevä jättää pimeällä väliin ja 66 siinä rajalla kun hyviä kiintopisteitä ei ollut kukkulan vieressä.

Meno oli hidastunut ja juoksuun lähteminen oli vaikeampaa. Päädyttiin vaihtamaan 57 tuohon 48:n ja Paineltiin suoraan mäkien päälle 65 rastille päin. Tässä olisi voinut tietty hakea tuon 24 mutta oletin ojan pohjan olevan hyvä vaikka tuon 24 rastin kautta olisi päässyt avonaiselle maastolle nopeammin. Ajatus vaan ei kulkenut kovin sähäkästi. Sain meidät hakemaan ylhäältä noita rasteja kivasti vaikka tuo R54 jäikin väliin, kun korkeuskäyrät eivät houkutelleet enää. Ilmeisesti matka oli tehnyt tehtävänsä ja maali houkutteli. Lopulta R77 päätettiin hakea vielä R78 joka oli ihan kisakeskuksen tuntumassa.



Maalissa aikaan 22h 38min 59sec ja linnuntie matkaa tuli se 100km, kartasta mittailin matkaksi suunnilleen 125km.


Maalissa olin sitä mieltä, että taso on kova ja tuskin mitalia tulee vaikka odotus oli tietenkin suuri. Ulkomailta tulee kovia menijöitä ja suomalaisittain pärjättiin hyvin. Pieni raportti selityksineen annettiin maalialueella ja siitä pesulle ja syömään. Lopulta ne tuloksetkin tulivat ja matka etelää kohti pääsi alkamaan eli mitali haaveeksi jäi kuten arvelinkin. Tästä on hyvä laittaa uutta matoa koukkuun ja palautella kunnolla tämän kesän kovista kisoista.

Eväät: 2 x Olutmakkara (*), 2 x Ruisleipä koskenlaskija sulatejuustolla ja metukalla, 2 x dragster salmiakki suola karkit, 2 x karkkikokoelma sekoitus, Rusinoita pari mini rasiaa (*), 2 x 100g hunajaa (*), 8 x normi dexal geeliä, 2 x 1 dl tiiviste energiajuomaa,  8 x energia tablettia, 2 x pitkät lakut (*), 1 x twiks suklaapatukka,
(*) = jäi syömättä eli söin maalissa tai kotio ajaessa napostelin.

Kengät: Hoka Hoka polkuversiot toimivat hyvin, vaikka varpaat olivatkin pari kertaa kovilla, kun kiviä potkiskelin. Jalat säästyivät monelta, kun pystyin noilla menemään.

Merjan kuva kimara

Kiitos Nina!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti