maanantai 6. toukokuuta 2013

10MILA

Minulle aukesi mahdollisuus osallistua ihan oikeiden suunnistajien kanssa legendaariseen 10MILA viestiin, jossa on maailman huiput. Viestissä on 10 osuutta, joista 2 ns. putkipätkää eli niillä ei ole hajontaa. La päivänä on naisten ja nuorten viesti, jossa myös vertaillaan omaa tasoa muihin. Muilta osin ruotsalaiset ovat yrittäneet kopioida toimivia juttuja Jukolasta ja siinä onnistuneet aika hyvin. Tapahtuma on samankaltainen vaikkakin paljon kovatasoisempi. Meidän joukkue Pihkaniskat 1 oli varannut La aamupäivällä lennot Arlandaan ja Su iltana lennettiin takaisin kotomaahan. Ajallisesti tämä ratkaisu oli hyvä ja lennotkin on kohtuuhintaisia noilla reittilennoilla, kun on ajoissa asialla.Joukkueen juoksujärjestystä hiottiin kovasti ennen lentoa ja kilpailupaikalla, sekä pari henkilöä oli myyty SK uuteen. Meidän joukkueessa jonkun piti mennä pari osuutta, mutta hyvällä tuurilla löytyi Pekka Pihkan tilalle tuuraaja. Juha.S tosin oli jo lupautunut tälle osuudelle, eli kaksi osuutta olisi ollut tiedossa. Porukalla käytiin harjoitusradalla ja sen jälkeen tuli vielä muutoksia juoksujärjestykseen. Lopulta mulle lankesi ankkurin paikka 10.os ja Tommi.N oli 8.os ja Juha.S 4.os putkelle. Muut osuudet pysyivät ennalta lukittuna. Moraalisestihan tämä juoksujärjestyksen viimehetken vaihtaminen on hieman öhöm mutta mehän olemme kaukana kärjestä.

Pitemmittä puheitta itse kisaan (tässä kartta täydessä resossa uuteen ikkunaan) ja yhteislähtöön osuudelle 10. Alla on myös kartta pienessä koossa, jonka voi suurentaa klikkaamalla. Kartan sai hakea telineeltä noin 5min ennen lähtöä ja taittelin sen jo valmiiksi. Hieman silmäilin kaikkia rastivälejä ja muutamia kiperiä tilanteita olisi tiedossa. Startti tapahtui takarivistä tietenkin, koska numeromme oli 327. Antti vielä tarkasti online päätteeltä oliko Tommi päässyt jo maaliin ja olihan hänellä jo maalileima. Tämä tuli mieleen kun odottelimme lähtöpaukkua. Tommi ei ihan ehtinyt lähettää Anttia viestin omaisesti, kun vaihto meni kiinni 20 min ennen yhteislähtöä.


K-lle oli matkaa lähes 750 metriä ja sen jälkeen oli pitkää tie- ja polkupätkää ennenkuin pääsi metsään. Menin kevyttä hölkää letkassa ja käytin polkua tukena, kun rastille lähestyttiin. Rasti löyty helposti toki alusta oli nopea ja kovempaakin olis päässyt. Tässä linkki seuraavaan karttaan. Ja kuva alla. 1-2 väli näytti pahalta ettei mistään saa kiinni ja jos menee ohi niin kiintoja vähän. Päätin mennä suoraan ja jos letka meni mun kompassin suuntaan niin sitten seurattiin. Suo ja mäki näkyi hyvin, joten 2,5m käyrävälillä oleva kartta olikin ihan luettava ja varmuus lisääntyi. Rastille helposti ja suunta seuraavalle oli heti tiedossa. Suoraan kannatti nämä välit tempaista. R3-4 väli oli pahan pitkä ja letkassa mentiin aika hyvällä vauhdilla. Oletin että muutkin lukee karttaa kuin minä ja niinhän siinä kävi kun rastin lähelle päästiin että letka hajaantui ja ihmetteli missä ollaan. Harmikseni en kiveä huomannut kun yleisesti maasto kivien suhteen oli epäluotettava. Harjoituskartalla oli 3 kiveä ja oikeasti koko rinne oli täynnä kiviä. Tein koukun oikean kautta ja löysin märkää maata ja sitten tiesin missä rasti on. Vähän tietty auttoi kuin uudet letkat saapuivat hajanaisesti rastille. Pummia tästä tuli GPSn mukaan 60 sec vaikka tuntui pieneltä pummilta.


R5-6 sukkana, sitten taas 6-7 pitempi väli eli suo, vihreä ja oja pitivät hyvin kartalla, rasti löyty hyvin. Tässä avokalliot on kuvattu keltaisella, joka on hieman hämärämpi kuin se perinteinen harmaa. Toki oppii tuota keltaistakin lukemaan. R8 oli ihan vieressä, joten ei vaikeuksia. 9:lle aidan reunasta tukien ja hieman meinasin ajautua oikealle. Tässä vaiheessa letkat olivat hyvin hajanaisia ja muista oli apua rasteja skannatessa. 10 oli aika paha mutta suunta etelään ja märkää oli eli hyvä. Stopparina toimis tuo iso märkä mutta hyvin meni. 10-11 ajautui hieman oikealle mutta kun näki jyrkänteen niin tiesi korjata vasemmalle omalle jyrkänteelle.Tämän erikoisen "perhosen" näin jo screeniltä, kun Thierry kisasi voitosta. Eli ideana mennä suunnalla jokaiselle ja karttaakin pitäs vähän lukea. 12 ja 13 ok. R14 ajauduin alas ja tähän meni noin +20 sec, kun ymmärsin nousta vähän ylöspäin. Välit 15-16-17 sukkana, vaikka 34 rastikoodi vähän hämäsi ja hidasti tossua. Täältä voi katsella hajonta karttaa. R18 meni hyvin vaikka hieman laskussa hidastelin turhaa. Nousin hieman liian aikaisin menessä 19 suuntaan ja kivikko maasto hidasti vähän matkaa. Tiesin toki mitä olin tekemässä. Seuraavaksi pitää vaihtaa siihen ekaan karttaan.Juomarastilla geeli ja muki nestettä. Matka jatkui peltoa pitkin ihan päähän ja sieltä sitten nyppylän yli ja toisen rinteeseen suunnalla suoraan rastille. Seuraavaksi valitsin tien avuksi, koska kivikko on ihan syvältä. Tietä juostessa oikealta kuului rytinää ja sieltähän tuli kauris. Melkein rynni mun yli mutta just ehdin sen alta pois. Unohdin tehdä maalissa ilmoituksen nähdystä riistasta. Jos olisin ollut muualla kuin tiellä niin silloin olisin ollut hukassa. Mutkasta rinteeseen ja ihan kivikko oli paha. R21 löyty kuusikon keskeltä hyvin ja suunnalla kohti 22:sta. Hidasta oli ja etenin varmuudeksi hieman hitaammin ja löyty kun meni vaan tarpeeksi pitkälle.22-23 oli surkea esitys, koska se oli niin helppo. Keräsin vielä kaikki kivikot ja yritin mennä vauhdilla kun paukkuja tuntui olevan. Stopparina iso polku ja tarkoitus kiertää mäen oikealta ja kun aurinko kääntyy oikealle niin sitten vasta tiheikön läpi. Menin kuitenkin yhden juniorin perässä liian aikaisin vaikka tiesinkin meneväni väärästä kohtaa. Tyhmä kun on niin piti ne kunnon kiemurat täälläkin tehdä. Yritin tehdä siksakilla tuurin peliä mutta luovutin ja otin suunnan tielle koska se on nopein ratkaisu. Kumpare ja kivi löyty heti ja takaisin rastille. Tässä paloi 3 minuuttia hukkaan.

24-25-26-27 mentiiin sitten töppäys raivolla ja ohitettiin muita sen mitä ehti. 28 koukun kautta ja 29 ok ja lopulta maalissa aikaan 1:48:57 ja matkaa tuli 17,5km. Jäin maailman kärjelle +33:39 eli itse menin noin 6:10 min/km ja Thierry ~4:10 min/km. Me oltiin samalla hajonnalla (Bbccc) ja linkki väliaikoihin on täällä (Juha.S).  Noita pitänee vielä analysoida jos niistä mitään ymmärtää. Koko tuloslista löytyy tästä ja lopullinen sijoitus oli ihan hyvä luulisin. Vähän vaikea verrata omaa tasoa kun ei tiedä kehen vertaa.Harmillisesti Juha.S:lle kävi kun 3km ennen maalia tuli kuperkeikka ja kädelle laskeutuminen aiheutti murtuman ranteen taakse. Urhoollisesti Juha pystyi jatkamaan matkaa. Leimasi loput rastit hyväksytysti ja pääsi maaliin osuudelta, jotta joukkueen viesti voi jatkua. Kuulemma käsi ei ollut kovin kipeä, kun piti ala-asennossa, mutta ensiavun kautta matka jatkui Karolinska hospitaaliin. Siellä kuvattiin ja käsi kevyt kipsattiin matkan ajaksi. Toivotaan pikaista paranemista, jotta uroteot voivat jatkua.

Kiitos viestijoukkueelle hienosta keikasta!

Tässä vielä koko kuvakimara linkki!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti